Ima ereje

Az életem sokáig úgy telt, hogy nem imádkoztam. Illetve, amikor nagy gondban, bajban voltam, akkor tipikusan az emberre jellemzően rögtön Istenhez szaladtam. Mondogattam, hogy mit is szeretnék, meg hogy mi tűnjön el és változzon meg az életemben. Még akkor nem tudtam, hogy a drága jó Isten, különböző helyzeteket fog adni nekem, hogy a magam erejét és hitét edzve majd megoldjam a problémáimat. Majd később próbálkoztam imaszövegek mondogatásával, de valahogy nem éreztem élőnek az egészet. Nem hittem abban, hogy valaki is meghallja odafent. Hosszú évek teltek el így, míg egy szép napon a kezembe került Anthony De Mello lelkész Kapcsolat c. könyve. Ebben teljesen más megvilágításba került ez az egész „Imádkozzunk” téma. Ebben a könyvben olvastam, hogy az ima egy csodálatos ajándék az ember számára. Megnyitja a lelkünkhöz és a szellemünkhöz vezető ajtót, melyen átlépve fantasztikus magasságokba, a FÉNYBE érkezünk. A kimondott szó rezgése felemel és eltávolít belőlünk, s körülöttünk minden olyan dolgot, ami már nem szolgál minket. Az ima által életre kel igaz lényünk, s így fényben élhetjük az életünket. 

„Az imában Égi nyelven íródott minden egyes szó, melyet, ha kimondunk, a lelkünkig hatol. Imával egyaránt szolgáljuk az Emberit és az Istenit is.”

Mello Atya a következőket javasolja:

Hunyd be a szemed, nyisd meg a szívedet, és csak lélegezz! Lélegezz ki és be, s közben gondold:

„Jézus a Fény a Szívemben”

Kösd össze ezt a csodálatos energiát a lélegzettel:

Belélegzel: Jézus a Fény 
Kilélegzel: a szívemben.

Számomra Jézus nevének rezgése minden mástól erősebben hat, felemel és megnyugtat. Ha csak pusztán a nevét mondogatom magamban, persze hatékonyabb ha hangosan, akkor észreveszem a bennem megjelenő szavakkal ki nem fejezhető érzéseket.

Az ima ereje felülmúlhatatlan alázatra rendeli az elmét, aki pillanatok leforgása alatt engedelmeskedik. Kipróbáltam és működött. Van egy mondat, amely bármilyen helyzetben a háttérbe parancsolja az elmét. Ez így hangzik:

„Legyen meg bennem Isten akarata”

A fentiek alapján ezt is összekötöttem a lélegzéssel és hangosan mondtam ki a szavakat:

Belélegzés: Legyen meg bennem
Kilélegzés: Isten akarata

Ez az ima rendkívül erős volt csak úgy önmagában is, de a lélegzet összekötésével átütő ereje lett. Nyugalmat, konkrét dolgok átélése nélküli bizonyosságot és csendes örömöt hozott magával.  Megszűnt a külvilág és ezekben a minőségekben képes voltam hosszú percekig üldögélni.  

Az én életemben manapság már általában kudarcot vallanak a nagy spirituális gyakorlatozások, azt is mondhatnám, hogy még jobban leterhelik az elmémet. Ugyanis ezekben a helyzetekben, hiába spirituális gyakorlat mégis én szeretnék irányítani, vagy valaki más ember vezet benne engem. Én ma már akár relaxálok, akár meditálok, mindig imával kezdem. Elmondom a célomat, majd tulajdonképpen az imák kimondásával hálát és köszönetet mondok az Égi világoknak. És természetesen nem azért, hogy teljesítsék a kéréseimet, hanem pusztán azért a figyelemért, szeretetért és gondviselésért, melyekkel nap, mint nap irányunkban vannak. Ezután, pedig elcsendesedem és hagyom, hogy folyamat magától történjen. 

Imádkozni annyit jelent, mint nyitott szívvel Isten elé állni és kérni Őt, hogy vezessen minket.

Ez egy átadás, megadás, amikor nem akarsz semmit, hanem hagyod, hogy csak úgy spontán megjelenjenek benned a számodra gyógyító, felismeréseket hozó képek, érzések vagy gondolatok. Az imádkozás egy ajtót nyit Önmagadhoz. Hasonlóan a mantrához, az ima is védelmet ad az elme számára. Az elme feladatot kap, hiszen hangosan mondogathatja az isteni energiával átitatott szavakat. Nagyon fontos azonban, hogy miközben kimondjuk a szavakat halljuk és értsük azokat. Ezek a minőségek leállítják az elme folyton pörgő, akaró és siető voltát. A belépő energiák által pedig elkezdődik a gyógyulás.

Többféle ima létezik, ezekből itt az oldalakon is találsz majd bőven.

Számomra az egyszerűbb és az odaadásunkat támogató imák sokkal erőteljesebbek és nagyobb hatással bírnak. Ezeket a rövid imákat a mantrákhoz hasonlóan többször célszerű ismételgetni, és ahogy fentebb írtam célszerű a lélegzéssel összekötni. Ha kellően kitartó vagy, elengedsz minden elvárást és hárítást magadból, akkor hamarosan észreveszed majd, hogy a szíved átveszi az imát, és csak mondja majd folyamatosan. Arra hasonlít, mint amikor egy kedves dallamot, állandóan dúdolsz belül. Biztosan átéltél már hasonlót. Erre azt mondja Anthony de Mello, hogy az 

Ima a véreddé vált.

Szíved ismételgeti az imát a fejedtől és az értelmedtől éppannyira függetlenül, mint ahogy a szíved működése is független a tudatodtól. A rövid imának még az is a nagy előnye, hogy nemcsak az elkülönített elmélkedős, meditációs időben alkalmazható, hanem tényleg minden élethelyzetben. Mindennek nem az a célja, hogy fantasztikus látomásokban részesülj, hanem hogy békésebb, összeszedettebb legyél a mindennapjaidban. Bárhol is vagy hát és bármivel is foglalatoskodsz, kösd össze az imádat vele. A járásoddal, a tevékenységeddel vagy a munkád ritmusával. Mivel nem az elméd mondja, hanem a szíved, ezért mindebben nem okoz majd fennakadást.

Miközben most írom nektek ezt a bejegyzést is folyamatosan érzem, hogy a szívem folyamatosan imádkozik. Egyszerűen csak tudom, hogy így van. És ez hidd el nagyon nagy erőt és biztonságot ad. Ez egy folyamatos kapcsolat 

Istennel és Önmagammal.

Így hát, ha van kedved, tégy egy próbát és alkoss magadnak egy kedves rövidke lélegzettel könnyen összeköthető imát. Először mondogasd az elmélkedős idődben. Ízlelgesd és tapasztald meg, hogy mit jelent és mit ad számodra. És hidd el, a többit már tudni fogod magadtól is.

És még egy nagyon fontos gondolat. Próbáld ki egyszer, hogy a kéréseid és a fohászkodásod helyet azt mondod:

KÖSZÖNÖM ISTENEM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.